کاش صاحب برسد این جوانان همه را در ره خود پیر کند

...دغدغه های فرهنگی

مظلومان چگونه حق خود را می‌گیرند؟

دوشنبه, ۲۸ بهمن ۱۳۹۲، ۰۹:۴۸ ق.ظ

شاید برخی فکر کنند که وقتی اسم از ظلم و ستمگری می‌آید مربوط به حاکمان و سلاطین است که همواره به زیردستان خود ستم می‌کرده‌اند درحالی که...


در آموزه‌های دینی ما حتی از کلمه‌ای ناروا گفتن در حق کسی یا غیبت پشت سر او به عنوان ظلم و ستم در حق دیگری یاد شده است، پس بسیار باید مراقب بود.

 در روایات معصومین(ع) از ظلم و ستمگری، به عنوان پست‏‌ترین رذیلت یاد شده است1".

امام علی(ع) در حدیثی ظلم را بر سه‌گونه دسته‌بندی کرده و می‌فرمایند: "بدانید که ظلم بر سه گونه است؛ ظلمی که هرگز بخشیده نمی‌شود، ظلمی که بازخواست می‌شود و ظلمی که بخشوده می‌شود و بازخواست نمی‌گردد. امّا ظلمی که هرگز بخشیده نمی‌شود، شرک ورزیدن به خداست ... اما ظلمی که بخشوده می‌شود، ستمی است که بنده با ارتکاب بعضی گناهان کوچک به خود روا می‌دارد و امّا ظلمی که بازخواست خواهد شد، ستم بندگان به یکدیگر است2".

ایشان همچنین فرمودند: "کسی که بر مرکب ستم سوار شود، مرکبش او را به سر بر زمین کوبد3".

اما پیامبر خدا(ص) در روایتی بسیار تکان دهنده درباره این که روز قیامت مظلومان چگونه حق خود را از ظالمان می‌گیرند؟ می‌فرمایند: "روز قیامت، بنده، خوشحال از کارهای نیک خود وارد محشر می‌شود. مردی می‌آید و می‌گوید: پروردگارا، این مرد به من ظلم کرده است. پس از حسنات او برداشته و در حسنات آن مرد دادخواه گذاشته می‌شود. به همین ترتیب افرادی که در حقّ آنها ستم کرده‏ است، می‌آیند تا جایی که حتّی یک حسنه و کار نیک برای او باقی نمی‌ماند. از آن پس اگر کسی بیاید و حقّ خود را از او بخواهد از گناهان آن مرد (طلبکار) برداشته و به گناهان او افزوده می‌شود. بدین سان همچنان دادِ مردم از او گرفته می‌شود، تا آن که به آتش درآید4".

منابع احادیث:

1- غررالحکم: 804 منتخب میزان‌الحکمة: 350

2-نهج‌البلاغة: الخطبة 176 منتخب میزان‌الحکمة: 350

3- غررالحکم: 5391 منتخب میزان‌الحکمة: 350

4- نهایه البدایه والنهایه: 2 / 55 منتخب میزان‌الحکمة: 348
موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۲/۱۱/۲۸
سعید

نظرات  (۱)

از تمام دوستانی که در حقشان ظلم و ستمی روا داشته ام طلب عفو و بخشش دارم.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی